HTML

Permakultúra közösség - Rókavár születése

Botladozások egy permakultúrás közösség kialakulása körül.

Friss topikok

Címkék

Fűszerkert minimál stílusban

2014.04.20. 17:11 Kardosszilvi

Szintén régi vágyam volt egy fűszerkert: csak kilépek az ajtón és lecsípek ezt-azt a főzés közben :) Mindig friss, saját fűszer, hm...

No, Maklárra költözésünkkor nekiláttam kitakarítani a kertet és a melléképületeket. Így a több zsáknyi szemét mellett lett több talicskányi törmelék, meszelt vályog és tufa falból, plusz pár nagyobbacska kő, téglák, valamint egy kisebb halom gránitkocka. És ebből épült a mű maga! 

Kihordtam a kívánt helyre a nagy rakás törmeléket

Rárakosgattam a köveket, az aljára meg a kockaköveket

Majd ráhordtam egy kb. 3-5 cm-es sima kerti talajt

Ebbe jött pár növényke, és különféle magok (kakukkfű, oregánó, bazsalikom, snidling, metélő petrezselyem, menta, citromfű, mángold, rukkola, tárkony, óriás lándzsás útifű egy curry ízű növény aminek mindig elfelejtem a nevét és sáfrányos szeklice). Volt benne egy cserép stevia is, de az elpusztult sajnos :(

Kelnek a magok. Azonban jól látható, mennyire összetömörítette a földet a locsolás, szinte páncélt képez így, mulcs nélkül. Ezért kénytelen voltam ezt is felszórni apró mulccsal, azaz fűnyesedékkel.

Fura mód, a gyenge alap ellenére minden eszeveszetten hajtott, virágzott. Igaz, a csap mellett volt és sok vizet kapott.

Sáfrányos szeklice virágzáskor

Ez a kép már ősszel készült, a sáfrányos szeklicék levágása után, a bazsalikom és a mángold felmagozva.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rokavar-permakulturaskozosseg.blog.hu/api/trackback/id/tr196055979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.04.21. 09:26:05

ööö... ezt minimál stílusnak hívják? Akkor a szomszédom a minimál nagymestere... :) a szemét elszállításának elódázása később megbosszulja magát (később úgyis meg kell megcsinálni, még több munkával, ha a területtel kezdeni akarsz valamit és nem a sittdarabokat kerülgetni)

sepiaz 2014.04.21. 09:28:52

Abba a törmelék kupacba mennyi veszélyes anyag lehetett... Én biztos nem raktam volna ilyen alapra olyan növényeket, amik mindent öszegyűjtenek a talajból :(

Gyűrött Papír 2014.04.21. 11:05:34

Húha! Lehet, hogy rossz pillanatban készült képek kerültek fel, de ez inkább a "Ne próbálja ki otthon" kategória. Nem megbántani akarlak, de ezt inkább nem. Bocs.

Kardosszilvi 2014.04.21. 12:57:15

@replikátor: Nem kell kerülgetni a sittdarabokat, hiszen abből egy sziklakert lett, csak azt kell kerülgetni :) Persze azóta már nem ott lakunk, az csak egy albérlet volt, most senki sem kerülgeti :) De ha egyszer valaki mégis beköltözik, ő akkor is csak azt fogja látni, hogy ott egy kicsi domb, telis-tele fűszernövényekkel :)

Kardosszilvi 2014.04.21. 13:02:30

@sepiaz: Nem volt benne veszélyes anyag :) Nem kell emiatt aggódni :) Ez az előnye a régi típusú (és ma meg már modernnek számító) építkezési stílusban: ha csak természetes anyagokat használsz (vályog, tufa, de még a mész is az, csak az persze meszes talajt okoz, amit nem minden növény bír), akkor az visszakerül a természet körforgásába és nem szennyez. Egész más a helyzet pl. ha hullámpala van valamiben, az tartalmaz azbesztet. Na az már káros. Vagy a szilikát, ami nem teljesen bizonyítottan káros, de persze jobb óvatosnak lenni. Ha csak téglát tettem volna bele, még az sem okozna semmilyen gondot, a téglából sem ázik ki semmilyen káros anyag. A beton nem egészen természetes már, de az sem okoz gondot az összetevői miatt. Bár beton nem volt ebben, csak tufa és vályog törmelék, mészvakolattal. Ezek összesen amiatt adtak némi aggodalomra okot, hogy túl meszes talajt csinálnak az amúgy is meszes agyagtalajon, amin semmi sem tud nőni. Ezért volt meglepetés számomra, hogy minden vígan nőtt benne :)

Kardosszilvi 2014.04.21. 13:10:35

@Gyűrött Papír: Mi annyira rémisztő? :) Az első képen maga a törmelékhalom van, ami persze nem szép, de épp azt hivatott bemutatni, hogy bizony márpedig ez a belseje a halomnak. A következő képek azt mutatják, hogy a kertben talált ilyen-olyan kövek, betondarabok és törött téglák adják a rajta lévő földréteg stabilitását, hogy ne csússzon le, illetve a nagy felületükkel hamar felmelegszenek és sugározzák a meleget a melegkedvelő fűszernövényeknek. Ezért kellenek csak bele, semmi másért :) És bár messze elmarad esztétikailag egy kertészetben kapható terméskőből kirakott sziklakerttől, a lényeg itt éppen ez: nem kell messziről szállíttatni (légszennyezés mellett), kibányászni (természetkárosítás mellett), drága pénzen megvenni (források pazarló felhasználása), amikor kéznél is fellelhető sok olyan alapanyag, amit újrahasznosítva betöltheti szerepét és még spóroltunk is vele. De az anyagi spórolás csak egy dolog (bár nekem igencsak számít :) ), a lényeg itt a természet erőforrásaival való spórolás. Pl. az autógumi szennyezi a környezetet, amíg csak eldobálják, de máris hasznos, ha gyártanak belőle gumiszőnyeget. Igaz, ehhez további energiát kell felhasználni és biztos vagyok benne, hogy maga a gyártási folyamat is szennyez valamennyire, de a gumit mindenképpen legyártják, majd mindenképpen eldobják. Gumiszőnyeget is mindenképpen gyártanak. De így a kettőt összevonva sokat lehet spórolni a természet szennyezésén. Ez a permakultúra alapja is: addig szemét valami, amíg nincs a helyén. Ha láttál már pl. petpalackokból épített "üvegházat", akkor biztos felfedezed az összefüggést. A képek tehát nem a csili-vili kertészeti magazinokba készültek, ez tény, hanem azoknak az "ecceri" embereknek, akiknek szintén vannak fel nem használt, addig szemétnek gondolt nyersanyagaik, és esetleg kevés pénzük, vagy netán csak szeretnék megóvni a természetet a tőlük telhető mértékben :)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.04.21. 14:12:24

@Kardosszilvi: gondolom a környezettudatosság nálad kiemelt projekt lehet, ezért nem értem, hogy miért kell építkezési hulladékot felhasználni egy "tiszta" földterületen, azt beszennyezve... saját példámból kiindulva, naponta nem vagyok rest lehajolni kavics és tégladarabokért, ha meglátom őket random helyeken a haciendán. Ugyanis előbb utóbb el fog fogyni. Az, hogy a korábbi építési hulladék némileg természetesebb, mint a mai, nem teljesen igaz. Akkor legalább válogattad volna ki (akár szitálással) a tégla/kődarabokat. Arra való hivatkozásodat pedig, hogy a terület ráadásul nem is a tied és nem is látszik a sitthalom a takaró rétegtől, inkább nem minősíteném, gondolod érzed miről beszélek. Félre ne érts nem szeretnélek piedesztálra állítani, teljesen egyetértek a "mozgalmatok" céljaival, de a blogod tanulmányozása során fellelt gyöngyszemek (pl: traktorgumi újrafelhasználása) nem a megfelelő irány mutatja. A régi anyagok újrafelhasználása nagyon trendi lehet egy régi polgári lakás "minimalista" felújításánál, de a természetben ugyanez már szimpla szemetelésnek hat. Nem tudom melyik részén lakhatsz az országnak, de felénk (ÉNY MO) eléggé fejlett a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás mértéke, szinte nincs olyan anyag amely ömlesztve a szemétlerakóba kerülne, emiatt nem értem miért kellene eltüntetni a földbe a szemetet és követendő ötletként még reklámozni is.

sidol 2014.04.21. 14:21:05

Szilvi teljesen jól látja, a régi építőanyagok, csomagolóanyagok sokkal természet barátabbak voltak, tégla, vályog, cserép, fa, nád, üveg. Jókora részük a környéken fellelhető alapanyagokból a környéken készült. A mai műanyaghabok, műanyag ablakok gyártása sokkal szennyezőbb és a hulladék is problémát okoz, az azbesztes paláról és hasonlókról nem is beszélve.

Kardosszilvi 2014.04.21. 18:53:38

@replikátor: Bocsánat, nekem elég szokatlan ez a hozzáállás, ezért talán nem is teljesen értem, mert egy jó ideje olyan közegben mozgok, ahol ez természetes, magától értetődő megoldás. Olyan anyagot nyilván nem tennék a földbe, ami szennyezi azt, akár sajátom, akár nem. A nem sajátot arra értettem, hogy nem kell kerülgetnem a sitthalmot, mivel nem ott lakom, de másnak sem a sitthalmot kell kerülgetnie, hanem a belőle kialakított fűszerkertet, ami viszont nem csúnya, nem káros a talajra, ellenben hasznos. A gumikerék felhasználásról ugyan megoszlanak a vélemények a téren, hogy oldódik-e ki belőle a keréktóban káros anyag, de ezidáig nem utalt erre semmi, illetve így még mindig jobb helye van, mint kidobva egy lerakóban, vagy a legrosszabb, a lerakókban való elégetés, ami sajnos ma is megszokott dolog még. A szelektív hulladékgyűjtés ugyan errefelé is létező dolog annak ellenére, hogy É-Magyarországon vagyunk, de pl. az építési törmeléknek mindenhol csak település széli lerakóhelye létezik, ilyen itt is. Szépen odahordanak mindent, amit elvitetsz. Más kérdés, hogy 2-3 talicskányi apróságot nem sok értetlme lenne 20 ezer Ft-ért elvitetni oda, ahol ugyanúgy leszórják, csak még a természet sem tudja újra birtokba venni, lévén folyamatosan pakolják egyre magasabbra. Így viszont szép lassan lebomlik. Nem tudom, tudod-e mi a tufa: ha hagyod 1 éven át ázni, akkor szépen lebomlik, mint a homok és kifejezetten lazítja a kötött, agyagos talajt, egyfajta talajjavításnak is van, aki használja biokertben. A vályogot gondolom nem kell elmagyarázni, azt biztosan ismered. Ezek után végképp nem értem, még mi lehet a gondod :) De írd csak le, hátha rájövök! Vagy valaki más, és az másképp elmagyarázza majd nekem, minden segítséget megköszönök :)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.04.21. 23:04:05

nem tudom van-e értelme magyaráznom bármit is, más országrész, más lehetőségek, nem érted meg.
nálunk minden településen a közelben található:
szelektív gyűjtő gyorszol.hu/index.asp?i=3&t=b&view=i&id=232&s=0
hulladék udvar 1 m3 ingyenes gyorszol.hu/index.asp?i=3&t=b&view=i&id=229&s=0
2 kukás rendszer, csak a tényleges szemétért kell fizetni, megvan a motiváció a szelektálásra www.gyorszol.hu/dok/kommun%C3%A1lis/Mit_hova_dobjunk.pdf

mivel a szelektált hulladék pénzt ér, ezért nem fogják betemetni, hanem értékesítik, feldolgozzák. A betont pl: darálják, megy az építkezésre, gumit darálják újrafelhasználják, papír, üveg, PET dettó...stb.
Ha a szomszéd józsibácsira bízod, persze hogy kivágja a faluvégébe, ahogyan korábban is tették. A barna kuka tartalmát, lásd linkelt "mit hova tegyek" komposztálják, megy a faültetésekhez, virágosításhoz...stb.
Hozzáteszem nem vagyok szaki, csak voltam nyílt napon, ott láttam, hogy nem csak a PR megy...

Kardosszilvi 2014.04.21. 23:58:43

@replikátor: No akkor még egyszer :) Ami újrahasznosítható, azt újrahasznosítom :) Magam, saját kezűleg :) Amit magam nem tudok azt viszem vagy vitetem el (ilyen mondjuk még nem volt eddig, mert nem volt semmi sem akkora mennyiségben, amit vitetni kéne - vonatkozik ez az ominózus építési/bontási törmelékre is). Mivel a fűszerkert építésénél újrahasznosítható a betondarab, a gránitkocka és a földdé porlott vályog - mi másként, mint földként ugye :) - ezért ezeket saját két kis kezemmel hasznosítottam újra, mindenféle lerakó és elszállító igénybevétele nélkül.
Így már oké? :)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2014.04.22. 00:21:01

oké, még egyszer, akkor én is egyszerűsítek... amit nem értettél meg, hogy nekem a tégla és betontörmelék "tiszta" földbe való keverése szúrt szemet, a vályogról egy másik hozzászóló emlékezett meg, ezt ne keverd velem. Még egyszer: ha a palántákat "melegíteni" akarod, akkor miért nem természetes anyagokat használsz, bazalt, mészkő...stb. (az általad említett gránitkocka ok) a tégla/beton darab szennyezi a földet (nem természetes, nem bomlik le, később is csak gondot okoz), illetve jelen esetleben inkább te az ágyásgyártással... :)

Kardosszilvi 2014.04.22. 19:57:36

Azért, mert a fő szempont, hogy azt használd fel, ami kéznél van és amúgy kidobásra, szeméttelepre, lerakóba kerülne :) És hogy ne kelljen helyette vásárolni, szállíttatni, kitermeltetni, ami sokkal több környezetszennyezéssel jár, mint egy betondarab a földön :) De ezeket is leírtam már :)
süti beállítások módosítása